Škabrnja danas

Danas Škabrnja raste u miru i puna je djece. Čak 215 učenika pohađa osnovnu školu u Škabrnji (iz Škabrnje 138, Prkosa 47, Zemunika Gornjeg 15 i Nadina 15 učenika).

Obiteljske su kuće gotovo sve obnovljene, a prognano se stanovništvo gotovo u potpunosti vratilo. Ono se pretežno bavi zemljoradnjom, vinogradarstvom, voćarstvom, maslinarstvom, stočarstvom, građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom, obrtom (autoprijevozi). Za razliku od vremena prije Domovinskog rata, kada se najveći broj ljudi bavio poljoprivredom i stočarstvom kao gospodarskim temeljem sveukupnog života, danas se poljoprivredom bavi tek možda trećina, a stočarstvom pak desetak obitelji kao dodatnom djelatnošću. Mnogi mladi, djevojke i mladići, studiraju na raznim fakultetima.

U svojoj slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi općina je Škabrnja samostalno ili uz pomoć vlade RH obnovila, izgradila ili počela graditi niz kapitalnih komunalnih i infrastrukturnih objekata. Zahvaljujući tome, Škabrnja je nova i obnovljena. Otvaranjem dječjeg vrtića, izgradnjom vodovodne mreže u 2013. godini te dovršenjem planirane poslovne zone, Škabrnja postaje perspektivno mjesto ugodnog življenja. S obzirom da je Škabrnja blizu grada Zadra i da je izgradnjom brze ceste prometno dobro povezana s njim, mnoge se mlade obitelji zadržavaju te rade i ispunjeno žive u njoj.

Općina Škabrnja